O nama

Ljepota i raskoš u srcu Hrvatskog zagorja

Dobrodošli u hotel baštinu, jedini hotel ove kategorizacije u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Objekt je pod oznakom kao nepokretno kulturno dobro – pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao profana graditeljska baština.

Bijaše to dom poznatog književnika i političara Ksavera Šandora Gjalskog, pravog imena Ljubomil Tito Josip Franjo Babić, a izgrađen je krajem 18. stoljeća. Gjalski je rođen u Gredicama 1854. g. Tu je i umro 1935. g. Gredice, mjesto u kojem se dvorac nalazi i Gjalski postali su sinonim, oličenje duha Hrvatskog zagorja, života u dvorcima i kurijama prošlog stoljeća. Imanje Gredice nekoć je pripadalo posjedu Gubaševo, obitelji Gubaš i Babić. Bila je to već od 16. stoljeća ugledna obitelj iz koje potječe jedan poznati sudac, nekoliko zagrebačkih kanonika, dvorski kancelar i drugi visoki službenici.

Prilazna aleja divljih kestenova očuvana je do danas. U obnovi, kojom se objekt prilagodio ugostiteljskoj namjeni, očuvan je izvorni dio prizemlja i podrumskih prostorija. Danas, Dvorac Gjalski nakon dugo godina ponovno sjaji onim pravim Zagorskim sjajem, ponosan i u punoj raskoši zelenih brega. Novo ruho koje mu je podareno od ruke domaćeg Zagorskog poduzetnika, odaje prepoznatljivost raskošnog vremena plemenitaških kurja i dvoraca.

Zanimljivi detalji o Hrvatskom zagorju

Osim brojnih dvoraca, kurija i muzeja, u srcu zagorja sakriveno je više od 100 crkvi i kapelica,
17 arheoloških nalazišta te zaštićene životinjske i biljne vrste.
Tu su i brojne označene pješačke staze, konjičke i biciklističke rute.

Dvorci & kurije

Hrvatsko zagorje obiluje poviješću dvoraca i kurija. Njih 54 pronaći ćete raštrkane diljem Krapinsko-zagorske županije te ih je zaista vrijedno posjetiti.

Terme & Toplice

Hrvatsko zagorje bogato je termalnim izvorima što je ujedno predispozicija za lječilišni turizam, a među najpoznatijima su Krapinske Toplice.

Aktivni odmor

Svojim krajobrazom i reljefnom strukturom cijela županija obiluje pješačkim stazama kroz šume, marijanskim putevima te mnoštvom biciklističkih staza.

Možda Vas interesira?